quesadilla z kurczakiem i żółtym serem

Quesadilla z kurczakiem i żółtym serem

Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej. Wyglądem potrawa przypomina placki tortilli, złożone i zapiekane z żółtym serem i dodatkami. Danie jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Quesadilla to doskonały pomysł na ciepłe danie obiadowe i kolacyjne.

Składniki: 

  • placki tortilli
  • pierś z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka mielona
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze części i zamarynować w oleju z dodatkiem pieprzu ziołowego, słodkiej mielonej papryki i ziół prowansalskich. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni z olejem na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na połowie placka wykładamy pokrojonego w plasterki kurczaka i ser żółty. Placek składamy na pół i podgrzewamy z obu stron na patelni. Podgrzane kroimy na ćwiartki. Smacznego!

Dodaj komentarz
Nazwa *
E-mail *
Witryna internetowa

*